• Mike33
Stylromantika
Datum publikace19. 10. 2024
Počet zobrazení1007×
Hodnocení4.24
Počet komentářů7

Bola neskorá jeseň a mesto už dýchalo chladom. Filip sa opieral o lavičku pri rieke a sledoval, ako sa posledné listy opadávajúce zo stromov neodbytne držia konárov. Voda plynula pokojne, presne tak, ako to mal rád – len on a jeho myšlienky.

Jeho život bol posledný rok ako ten pád listov – pomalý a nevyhnutný. Niekde v hĺbke cítil, že niečo chýba. Niečo, čo by zaplnilo prázdno, ktoré sa usadilo v jeho srdci.

„Máš voľno, môžem si sadnúť?“ zaznelo vedľa neho. Filip sa otočil a uvidel muža približne v jeho veku s mierne neposednými, tmavými vlasmi a úsmevom, ktorý zaiskril v podvečernom svetle.

„Samozrejme,“ odpovedal Filip a pousmial sa.

Muž si sadol vedľa neho. Chvíľu sa na seba mlčky pozerali, akoby hľadali správne slová. Potom muž natiahol ruku.

„Som Marek.“

„Filip,“ odpovedal a podal mu ruku. Jeho stisk bol pevný, ale jemný, presne taký, aký by očakával od niekoho, kto sa vie smiať, ale aj počúvať.

Ich rozhovor začal nevinne, o počasí a o meste. Ale po chvíli sa začali rozprávať aj o živote. Filip zistil, že Marek sa práve presťahoval späť do mesta po rokoch strávených v zahraničí. Bolo to zvláštne, akoby ich osud spojil práve na tejto lavičke. Všetko, čo hovorili, malo svoj význam a každé slovo sa zdalo byť dôležité.

Noc sa pomaly zhusťovala, ale ani jeden z nich nemal potrebu odísť. Sedeli vedľa seba, občas sa ich ruky nepatrne dotkli, akoby náhodou, no Filip cítil každý dotyk až do hĺbky duše. Bol to pocit, ktorý už dávno nezažil – takmer zabudol, aké to je cítiť niečiu blízkosť.

„Vieš, je to zvláštne,“ povedal Marek po chvíli ticha. „Vždy som si myslel, že tu už nenájdem niečo také…“ Jeho hlas sa zlomil, ako keby hľadal slová, ktoré by dokázali opísať ten pocit.

Filip sa k nemu otočil, ich oči sa stretli.

„Ja viem, čo myslíš,“ zašepkal. A v tom momente sa medzi nimi niečo zmenilo. Akoby celý svet prestal existovať, len oni dvaja na tej lavičke, uprostred noci.

Bez slov, Marek natiahol ruku a jemne sa dotkol Filipovej tváre. Filip zatvoril oči, cítil teplo jeho ruky a pocit, ktorý ho zaplavil, bol viac ako len jednoduchá príťažlivosť. Bolo to pochopenie. Niečo, čo obaja hľadali dlhý čas.

„Môžem?“ opýtal sa Marek ticho, ako keby sa bál, že tým všetko zničí.

Filip len prikývol a o chvíľu pocítil jeho pery na svojich. Ten bozk bol jemný, plný váhania, ale zároveň taký intenzívny, že sa Filipovi zatočila hlava. Bol to moment, v ktorom sa všetky jeho obavy rozplynuli. V tom bozku našiel pokoj, ktorý už dlho hľadal.

Keď sa od seba odtiahli, obaja sa na seba len usmiali. Nepotrebovali viac slov. Ten tichý moment medzi nimi povedal všetko. A keď ruka Mareka znovu našla tú jeho, Filip vedel, že už nie je sám.

Po niekoľkých týždňoch chodenia navrhol Marek Filipovi, aby sa k nemu nasťahoval. Marek cítil, že našiel niekoho, s kým chcel byť navždy. Miloval Filipa.

Nasledujúce dni boli pre Filipa ako sen. S Marekom trávil veľa času – či už to bolo pri večerných prechádzkach mestom, kedy sa smiali a rozprávali celé hodiny, alebo pri spoločných raňajkách, kedy sa ich pohľady prelínali a on sa cítil šťastnejší než kedykoľvek predtým. Všetko bolo jednoduché, až kým neprišiel ten večer.

Filip sedel v kaviarni na rohu, keď sa pred ním objavil Peter. Bol to Marekov bratranec, s ktorým sa Filip stretol na jednej z tých večerných prechádzok, keď Marek náhodne narazil na rodinu v meste. Peter bol príjemný, otvorený chlapík, vždy mal v rukáve nejaký vtip, a tak si rýchlo sadli.

„Ahoj Filip,“ pozdravil Peter s úsmevom. „Dáš si so mnou kávu?“ Filip prikývol.

Rozprávali sa len pár minút, keď Peter nečakane navrhol, aby niekedy zašli na drink.

„Bolo by fajn trochu viac pokecať. Marek je fajn, ale niekedy potrebuješ pohľad z druhej strany,“ žartoval Peter, pričom Filipa trochu prekvapilo, ako prirodzene to znelo. Nechcel nič zle, Peter bol príjemný, no Filip cítil, že za tým nejaká nevyjasnená myšlienka predsa len stojí.

Po tom večeri sa všetko zmenilo.

O pár dní neskôr Marek prišiel za Filipom s výrazom, ktorý ho okamžite znepokojil. Marek nebol ten, čo by dával najavo svoje pocity hneď. Ale dnes bol iný – jeho oči boli plné napätia, akoby bojoval so sebou samým.

„Stretol si sa s Petrom,“ začal Marek bez úvodu.

Filip sa zamračil.

„Áno, len sme si dali kávu. O čo ide?“

Marek zavrtel hlavou, ako keby hľadal správne slová, no nevedel ich nájsť.

„Nejde o to, že si ho stretol, ale… prečo si mi o tom nepovedal? Vieš, aký je Peter.“

Filip nechápal.

„Prečo by som ti to mal hneď hovoriť? Bolo to náhodné stretnutie.“

Marek si prešiel rukou cez tvár, jeho frustrácia bola zjavná.

„Peter… on sa vždy snaží… Vždy si myslí, že môže mať čokoľvek, čo mám ja. Je to jeho povaha.“

Filip bol zaskočený.

„Čo tým myslíš? Myslíš si, že sa snaží medzi nás dostať? To nemá zmysel.“

„Filip, vieš, že ťa mám rád,“ začal Marek tichšie, no jeho hlas znel naliehavo. „Ale Peter… on je ten typ, ktorý sa s každým skamaráti, a potom…“ Odmlčal sa a sklonil hlavu. „Nechcem o teba prísť.“

Filipovi došlo, že Marek nehovorí len o Petrovi. V jeho slovách cítil viac. Bola to žiarlivosť, strach. Marek, vždy tak sebavedomý a pokojný, teraz pôsobil neistý a zraniteľný. Bolo jasné, že ide o viac než len jednoduchú záležitosť bratranca a kávového stretnutia.

„Marek,“ povedal Filip jemne, položil ruku na jeho plece a prinútil ho pozrieť sa mu do očí. „Nikdy by som ťa nevymenil za niekoho iného. Ani za Petra. On je len tvoj bratranec, nič viac. Ty si ten, s kým chcem byť. Ver mi, prosím.“

Marek sa pomaly nadýchol, jeho výraz sa zjemnil, ale stále bolo vidieť, že zápasí s vnútorným strachom.

„Prepáč,“ zašepkal. „Asi som… prehnane reagoval. Len… Peter mi povedal, že sa s tebou stretol, a mal som pocit, že ťa ma rád viac, než som si myslel.“

Filip sa pousmial a chytil Mareka za ruku.

„Nie, Marek, nie. Ja som tu s tebou. Vždy budem.“

Marek sa pomaly usmial, aj keď v jeho očiach bola ešte stále stopa neistoty. Filip cítil, že tento moment bol dôležitý. Marek mal v sebe zraniteľnosť, ktorú neukazoval často. A hoci to bola žiarlivosť, Filip vedel, že za tým bola láska. Taká, ktorá prichádza s obavami, ale aj so skutočnou hĺbkou pocitov.

„Poďme na prechádzku,“ navrhol Filip, aby zmenil atmosféru. Marek prikývol a ich ruky zostali pevne prepletené, keď sa vydali smerom k rieke. Tentokrát však ich tiché dotyky niesli novú váhu – váhu prísľubu, že aj keď sa objavia pochybnosti, budú tu pre seba navzájom.

A tak kráčali bok po boku, cez náznaky žiarlivosti, do nového začiatku.

Pár dní po ich rozhovore sa Marek balil na služobnú cestu do Prahy. Filip sedel na posteli a sledoval, ako Marek starostlivo skladá svoje oblečenie do kufra. V izbe panovalo ticho, ktoré obom poskytovalo pocit pokoja po nedávnych nedorozumeniach. Marek však nosil v sebe niečo nové – niečo, o čom Filip zatiaľ nevedel.

Tesne pred odchodom, keď si Marek naposledy skontroloval, či má všetko, zastavil sa pri komode a vytiahol z útrob komody malú krabičku. Otvoril ju a v jeho očiach sa zaleskol lesklý prsteň. Bolo to niečo, čo plánoval už dlhšie – dar pre Filipa, ktorý symbolizoval nielen jeho lásku, ale aj jeho záväzok, že chce s ním byť navždy.

„Toto bude pre neho,“ zašepkal si sám pre seba a opatrne krabičku zavrel, schoval ju hlboko do komody, pripravený ju odovzdať Filipovi, keď sa vráti z cesty.

Praha ho privítala svojimi starobylými uličkami a atmosférou, ktorá vždy Mareka nadchýnala. Bolo to mesto, ktoré malo dušu, presne ako Filip. Po dni plnom pracovných stretnutí sa Marek rozhodol, že si večer trochu oddýchne. Nečakal však, že na neho čaká stretnutie, ktoré všetko zmení.

Keď si Marek sadol do jednej z malých kaviarní na Staromestskom námestí, niekto mu zaklopal na rameno. Otočil sa a prekvapene sa usmial. Bol to Peter.

„Marek! Nevedel som, že si v Prahe!“ Peter ho srdečne objal a Marek pocítil vďačnosť, že vidí známu tvár, ďaleko od domova, po dlhom pracovnom dni.

„Hej, len pracovná cesta, ale ako sa máš?“

Peter sa usmial a v očiach mu zažiaril záblesk akéhosi tajomstva.

„Som tu s niekým, koho by si mal spoznať. Je to doktor. Poď, zoznámim ťa.“

Marek nevedel, čo má očakávať, ale zvedavo šiel s Petrom do baru, kde ho predstavil svojmu priateľovi Štěpánovi. Štěpán bol vysoký, elegantný muž s uhrančivými zelenými očami a charizmou, ktorá dokázala zaplniť miestnosť. Marek okamžite cítil, že je niečím výnimočný. Mal úsmev, ktorý vedel odzbrojiť, a spôsob, akým hovoril, bol nenútený a šarmantný.

„Ahoj, jsem Štěpán,“ povedal, podávajúc Marekovi ruku. Ich pohľady sa stretli a Marek v tom momente pocítil niečo, čo sa snažil potlačiť – náhle zamrazenie v hrudi. Bolo to zvláštne. Mal predsa Filipa. Miloval ho. Ale Štěpán v sebe mal niečo, čo Mareka priťahovalo spôsobom, ktorý ho znepokojoval.

Večer plynul a ich rozhovory boli plné smiechu a vtipov, no Marek nemohol ignorovať, ako sa Štěpánove pohľady naňho predlžovali. Peter bol po celý čas uvoľnený, akoby povzbudzoval Štepána, aby sa viac venoval Marekovi. Ale Marek si všimol tie malé signály – Štěpán sa ho občas jemne dotkol, jeho smiech bol možno o niečo hlasnejší, keď sa Marek smial, a zakaždým, keď sa ich oči stretli, v nich Marek čítal čosi hlbšie.

Po jednom z drinkov si Marek šiel na chvíľu oddýchnuť na čerstvý vzduch. Stál vonku pred barom, keď za ním prišiel Štěpán.

„Marek,“ oslovil ho ticho. Marek sa otočil a v jeho vnútri sa miešali protichodné emócie – vedel, že toto stretnutie nie je obyčajné.

„Áno?“ spýtal sa Marek, možno až príliš nevinne.

Štěpán pristúpil o krok bližšie, až cítil Marekov dych.

„Nevím, co to je, ale… mám pocit, že mezi náma něco je. Od momentu, co jsme se potkali, jsem to cítil. Možná to zní šílene, ale nemohu to ignorovat.“

Marek stuhol. V jeho hlave prebleskol obraz Filipa, jeho smiech, ich rozhovory a najmä ten prsteň, ktorý ležal hlboko schovaný v jeho komode. Chcel s Filipom stráviť zvyšok života. Ale zároveň, ten moment tu a teraz so Štěpánom… bol príliš silný, aby ho jednoducho odmietol.

„Štěpán…,“ začal Marek, no nedokázal dokončiť. Slová sa zasekli niekde medzi realitou a zmätkom, ktorý cítil.

Štěpán sa k nemu naklonil bližšie, ich tváre boli od seba len pár centimetrov. Marek pocítil napätie, ktoré sa v ňom vznášalo. Na okamih, akoby všetky jeho záväzky zmizli, a jediná vec, ktorá zostala, bol Štěpán a tie nevyjadrené pocity, ktoré sa drali na povrch.

Ale v poslednej chvíli Marek ustúpil.

„Nemôžem,“ zašepkal. „Mám niekoho. Milujem Filipa.“

Štěpán sa naňho dlho pozrel, akoby bojoval s vlastnými pocitmi, ale potom prikývol.

„Chápu,“ povedal ticho. „Ale kdyby si někdy změnil názor, budu tady.“

Marek sa otočil a odišiel späť do baru, v jeho hlave sa miesili myšlienky plné chaosu. Vedel, že sa musí vrátiť domov k Filipovi, ale tiež vedel, že táto cesta ho poznačila viac, než si dokázal predstaviť. A keď sa vrátil domov a pozrel na krabičku s prsteňom, v hlave mu stále rezonoval Štěpánov pohľad.

Hodnocení
Příběh: 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (19 hlasů)
Vzrušení: 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (19 hlasů)
Originalita: 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (21 hlasů)
Sloh: 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (19 hlasů)
Celkem: 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (31 hlasů)

Autoři povídky

Celé jméno-
Věk0

„Slovo "šťastný" by stratilo svoj význam, ak by nebolo vyvážené smútkom.“ Carl Jung

Autor

Nezapomeň napsat komentář, a podpořit tak další publikaci autora!

Komentáře  

+3 #7 Odp.: Tiché dotyky I.Max Remotus 2024-10-23 19:00
Jsem rád, že ses k mé kritice postavil čelem a dal sem povídku. Nebudu ji hodnotit, mohl bych být zaujatý. Jen když porovnám romantickou mluvu, slovní obraty a pod., je diametrálně odlišná od tvých komentářů. Toť vše.
Citovat
0 #6 Ďakujem za všetky pozitívne,Mike33 2024-10-22 16:52
aj negatívne komentáre, veľmi si ich vážim a ďakujem že ste si našli čas čítať túto poviedku.
Citovat
+2 #5 Odp.: Tiché dotyky I.Tamanium 2024-10-21 22:45
Mě se to líbilo. Není to jen o sexu, ale o vztahu a rozvíjí se to zajímavě. Rozhodně očekávám pokračování s napětím.
Hůř se mi to četlo, je zajímavý, že se slovenštinou nemám problém ji poslouchat, ale jak mám číst, je to problém. Holt je to cizí jazyk ;-)
Osobně bych tuhle povídku neoznačil jako nudnou nebo stereotypní. Naopak si myslím, že nuda to rozhodně nebude. Asi se ukáže co musí vydržet vztah, jestli je to skutečnej cit, nebo jenom potřeba s někým být a když se najde někdo další, chuť být s ním. A jestli onen doktor není jen nastrčená figura...
Citovat
+7 #4 Odp.: Tiché dotyky I.Petr333 2024-10-21 15:39
Kámo, pils mi krev už dlouho, no nechával jsem to bejt, netýkalo se mě to. No ovšem když ses takhle odkopal a přišel do ringu, neodolám: není to o nic lepší než cokoliv z toho, cos tu tak samolibě srážel! Jako klidně piš dál, je mi to jedno, číst to nebudu, je to nudný a stereotypní a nezajímavý, ale třeba si pro příště rozmyslíš, než někomu svým nevymáchaným kydancem znechutíš psaní dost možná nafurt!
Citovat
+6 #3 Odp.: Tiché dotyky I.Rich. T. 2024-10-21 05:26
Zatím tedy spíš nic než moc. Uvidíme do příště,jestli se rozepíšeš.
Citovat
+2 #2 Odp.: Tiché dotyky I.Zdenda TB 2024-10-20 00:10
A hned takové napínavé. Už teď se nemohu dočkat dalšího dílu.
Citovat
+10 #1 Odp.: Tiché dotyky I.HonzaR. 2024-10-19 20:52
Myslím, že nejen já kvituju s nadšením, že ses odhodlal taky něco napsat.
Citovat